Ugrás a fő tartalomra

Omnibus irányelv, szálláshely és árak

 Mai nap a Booking.com az alábbi üzenetet küldte.

"Kedves Partnerünk!

Azért írunk Önnek, hogy tájékoztassuk, 2022. május 28-tól új jogszabály lép hatályba: az Omnibusz irányelv célja a fogyasztók jogainak javítása az Európai Unióban (EU) és az Európai Gazdasági Térségben (EGT).

A kedvezményadás az egyik olyan téma, melyet lefed az Omnibusz irányelv. A 6a. cikkely új kedvezményadási szabályt határoz meg, amely hatással lehet az ügyfeleknek kínált kedvezményekre a Booking.comon.

Az új kedvezményadási szabály szerint az árcsökkentés bejelentésében fel kell tüntetni az előző árat is, amely a legalacsonyabb kínált árat jelenti azon időszakra, amely nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap.

Mit jelent ez szállása számára?

Ha kedvezményt kínál egy adott szoba és ár kombinációjára, az alapárnak (pontosan ugyanannak a szobának és árnak a kombinációja) az elmúlt 30 nap legalacsonyabb árának kell lennie. Az alapár az, amellyel szemben a kedvezmény alkalmazásra kerül – ezt egy áthúzott árként jelenítjük meg platformunkon az ügyfeleknek.

2022. május 28-tól, amikor kedvezményeket kínál a Booking.comon, meg kell győződnie arról, hogy megfelel-e a fent meghatározott feltételeknek."

A fenti üzenettel csak az alábbi néhány apró probléma van.

1. Az Omnibus irányelv (2019/2161) az alábbiakat írja. A 98/6/EK irányelvbe az alábbi cikk kerül beillesztésre... 6a. cikk ... és ennek szövege.

2. Az irányelv, amibe viszont be kell illeszteni (ez lenne a 98/6/EK irányelv) az nem vonatkozik a szolgáltatásokra.

Ezt egyébként könnyedén meglehet találni az Európai Bizottság oldalán is.

Illetve az Omnibus irányelv magyar átültetése e tekinteben az árrendeletbe történt (4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól). A vonatkozó irányelv rendelkezése a 2/A. §-ba került beiktatásra, amely a termékekre vonatkozik csak. A szolgáltatásokat külön értelemben és külön rendelkezések vonatkozásában használja csak a jogszabály.

A Booking.com a szállodák által fizetett gigantikus jutalékbevételeiből lehetett volna valami jó ügyvédnek is fizetni...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A tökéletes vihar a turizmusban

Ma jelent meg egy újabb "dooms day" tanulmány, hogy sorra mondják le a rendezvényeket év végére és ez a veszteségek miatt újabb kb. 30.000 pályaelhagyót fog eredményezni. (Egyébként még többet is...) Újabb válság jöhet a turizmus-vendéglátásban | 24.hu A turizmus periodikus üzletág, a kereslet-kínálat év közben folyamatosan a szezonoknak megfelelően alakul. A téli hónapokban a november és a január, feburár a leggyengébb bevétel szempontjából, hagyományosan a december erős szokott lenni. Ebben az évben az is gyenge lesz.  A bevétel kieséshez tegyük mellé azt, hogy ekkor a legnagyobb a villamosenergia és gázköltség tipikusan. Hopsz, tökéletes vihar....

WiFi-t a vendégeknek

Nehéz feladat a WiFi szolgáltatás egy kisvárosban. Egy kisebb szállodában, ha sok vendég van, akkor a felhasználói élmény akár egészen rossz is lehet. Mondjuk 150 vendégből 50 youtube-ot néz, 50 meg letölt filmeket, a rendelkezésre álló sávszélesség arányosan oszlik. A legnagyobb baj még nem is ez, hanem a szállodán kívül álló okokból eredő vendég frusztráció. Lássunk egy példát. Minap megjegyzi a vendég, hogy tegnap igen gyors volt a net, ma pedig igen lassú. Első pánikot követően (nevezetesen, hogy már megint valami baj van a hálózattal), azért megvizsgáltuk a kérdést. Megmutatja, a letöltési sebessége 66,5 kb/s. Nos ez igen lassú... Kis gondolkodást követően tesztelés, minden teszt oldalon a letöltési sebesség 16-17 Mb/s. Ilyenkor már tudjuk, hogy a hiba ott van ahonnan letölt. Mit akar letölteni, kérdezzük. Filmet. Honnan? Német szerverről. Megnéztük a letöltési oldalt, hát éppen egy előző nap megjelent sorozat epizódjáról van szó. Mondani se kell, a német szerver túlterhelt volt,

Na ne. Tényleg?

Hosszú ideje írunk arról, hogy az idei piaci hatások hogyan fogják érinteni a szállodaipart. Ha sokan még csak most döbbennek erre rá, akkor érdemes a blogunkat olvasgatni :D Tetemes áremelésre kényszerül a szállodaipar (vg.hu) Egyébként a korábban sokszor megírt okokból a tetemes a várakozások szerint inkább 40-50% lesz. Sem a - sok helyen még csak most legalizálódó - bérköltség, sem az energiapiaci árak változása nem kíméli a szállodákat. A cikkben is emlegetett kb. közepes méretű szálloda esetén ezek együttes hatása 150-250 millió közé is tehető. Az napi 400.000 - 600.000. forint közötti költségnövekedés. Ha ezt levetítjük 60 szobára az kb. 10.000. forintot is elérheti / szoba / nap. Hogy is mondják sok helyen, sok szerencsét a szállodáknak!  Hogy ez miért nehéz, nos arra elég csak a keresleti görbe jellemzőit ismerni (erről hamarosan).