Legtöbb szálloda elrejti a reggeli árát a szoba árába (nem biztos, hogy jól teszik, tekintettel arra, hogy a valós költségeket is elrejtik a vendég elől; a légitársaságok már régen rájöttek, hogy nem baj az, ha megmutatják). Egy reggeli ára sok összetevős, a helyszínt takarítani kell előtte, utána, fűteni kell, világítani kell, sok mosodai költség van egy reggelivel, tálalás, elektromos áram a melegen tartóknak (nem fogyasztanak keveset), stb. Ehhez jön a munkaerőhiány és azzal kapcsolatos munkabérköltség drámai mértéke (nem csak a felszolgáló, hanem a szakács, konyhai kisegítő, takarító) és ehhez csatlakozik az alapanyag költség. El lehet képzelni, ha a lakossági árak a szuperhatékony diszkontláncokban drámaian emelkednek, mi lehet az üzemi beszállítóknál: Közel 30 százalékos az élelmiszerek árának inflációja, már a boltok sem bírják követni egymást | G7 - Gazdasági sztorik érthetően
Ma jelent meg egy újabb "dooms day" tanulmány, hogy sorra mondják le a rendezvényeket év végére és ez a veszteségek miatt újabb kb. 30.000 pályaelhagyót fog eredményezni. (Egyébként még többet is...) Újabb válság jöhet a turizmus-vendéglátásban | 24.hu A turizmus periodikus üzletág, a kereslet-kínálat év közben folyamatosan a szezonoknak megfelelően alakul. A téli hónapokban a november és a január, feburár a leggyengébb bevétel szempontjából, hagyományosan a december erős szokott lenni. Ebben az évben az is gyenge lesz. A bevétel kieséshez tegyük mellé azt, hogy ekkor a legnagyobb a villamosenergia és gázköltség tipikusan. Hopsz, tökéletes vihar....
Megjegyzések
Megjegyzés küldése